Naamgebruik
Algemeen
Gaat u trouwen, uw partnerschap laten registreren of scheiden? U kunt bij de gemeente aangeven hoe overheidsinstanties u voortaan kunnen aanschrijven.
Wijzigen naamgebruik
De gemeente en andere organisaties gebruiken standaard uw aanschrijfnaam als zij u post sturen. De achternaam waarmee u bent geboren, blijft in uw officiële papieren staan (bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs).
Stel: u heet J. de Wit en uw partner heet P. Jansen. Dan kunt u kiezen uit 4 namen waarmee u wordt aangeschreven:
- J. Jansen
- J. de Wit
- J. de Wit-Jansen
- J. Jansen-de Wit
Staat u ingeschreven bij de gemeente Venlo? Via de knop 'Regel met DigiD' kunt een verzoek doen om de achternaam van uw partner te gebruiken of het naamgebruik te wijzigen. Het maakt niet uit of u man of vrouw bent.
Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan kiest u het naamgebruik tijdens de (huwelijks)aangifte.
Achternaam wijzigen
Wilt u uw achternaam of die van uw kinderen veranderen? Dit gaat via het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Meer informatie over de voorwaarden en hoe het werkt vindt u op de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
Voornaam wijzigen
Wilt u uw voornaam laten veranderen? Dan moet u een verzoek indienen bij de rechtbank. U heeft dan een advocaat nodig. Gaat het om een wijziging van de voornaam van een minderjarige? Dan moet een van de ouders of de voogd het verzoek indienen.