Welstand: Visie Werklandschap Klaver 14
Als uitgangspunt voor iedere welstandsbeoordeling gelden de redelijke eisen van welstand.
Welstandsniveau: beeldkwaliteitsplan
Het kader voor de ontwikkeling van dit bedrijventerrein is het beeldkwaliteitsplan.
Gebiedskarakteristiek
Het plangebied Greenport Business Park (voormalig bekend als Klaver 14) is onderdeel van de ontwikkeling Greenport Venlo. Greenport Business Park is een bedrijventerrein met een andere invulling dan de andere klavers in de gebiedsontwikkeling. Het bedrijventerrein wordt ingericht met kleinere bedrijven dan welke op Trade Port Noord zijn toegestaan. De kavels zijn beoogd voor bedrijven binnen de sectoren agro-food, maakindustrie en logistiek, waarbij ze bij voorkeur een relatie met de nabijgelegen Brightlands Campus Greenport Venlo hebben of aansluiting hebben met het lokale en regionale MKB.
Het plangebied wordt aan de noordkant begrensd door de Greenportlane (N295), aan de oostkant door de A73, aan de zuidkant door het bosgebied gelegen achter het bedrijf Enexis vanaf de Floriadelaan doorlopend in de Heierkerkweg en aan de westkant door de Heierhoevenweg. In deze Visie voor het Greenport Business Park zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het terrein vastgesteld. De bestaande wegen vormen de ontsluiting van het gebied en sluiten aan op de Greenportlane. De deelgebieden gelegen tussen de bestaande wegen worden bestemd voor bedrijvigheid. Deze deelgebieden worden, wanneer dat voor de verkaveling noodzakelijk is, op de bestaande wegen aangesloten met een insteekweg of inrit.
De groene omlijsting van het terrein is een belangrijk stedenbouwkundig principe van de ontwikkeling. Hiermee wordt de inpassing van dit bedrijventerrein gerealiseerd dat aansluit bij het naastgelegen Parc Zaarderheiken. Het werklandschap is gebaat bij een heldere, groene omlijsting. Niet om bedrijfsgebouwen te verstoppen maar om een rustig, eenduidig en aantrekkelijk beeld vanaf de Greenportlane te waarborgen, waarin de bedrijven zich optimaal kunnen presenteren aan de hoofdontsluiting.
De representatieve gevel wordt in de gevellijn gebouwd, die is gericht op de bestaande wegen in het gebied, zoals de Heierkerkweg, de Venrayseweg, de Greenportlane en de Floriadelaan. De ontsluiting van deze percelen is echter aan een andere zijde van deze percelen gelegen aan een aparte interne ontsluitingsweg, om het bedrijventerrein gecentreerd te ontsluiten en te zorgen voor een veilige verkeersstructuur. De noordkant van de Heierkerkweg is hiervan uitgezonderd omdat deze bedrijven door middel van een interne ontsluiting worden ontsloten en de bestaande bomenrij wordt verdicht met onderbegroeiing.
De ambitie voor het terrein is een duurzaam, zelfvoorzienend werklandschap, waarin de C2C-principes zichtbaar aanwezig zijn in de uitstraling van de gebouwen en in de inrichting van het terrein. Hierbij moet zo veel mogelijk gebruik worden gemaakt van duurzame materialen en isolerende gevelbekleding (natuurlijke gevels).
Ook duurzaam watermanagement (waterberging en hergebruik) is een belangrijk ontwerpprincipe. Met betrekking tot de wateropgave is het uitgangspunt 100% waterberging op eigen terrein. De typologie van bedrijfsgebouw en -terrein biedt daarvoor verschillende mogelijkheden. Het zijn dit soort principes waar ook de biodiversiteit bij gebaat is. Het werklandschap wordt daarmee een plek voor zowel mens als natuur.
De voorliggende visie geeft een kader voor de stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing van bedrijven en geeft ontwerpprincipes mee voor de architectuur en reclamevoering.