Voorkeursrecht
Algemeen
De gemeente en de gemeenteraad kan woningen, straten of gebieden aanwijzen waar een voorkeursrecht voor geldt. Dit betekent dat als eigenaren hun woning willen verkopen, zij deze eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden.
Ik ben eigenaar
Als u eigenaar bent van een woning in het gebied waar een voorkeursrecht geldt en u wilt uw woning verkopen, dan moet u deze eerst aanbieden aan de gemeente Venlo.
U kunt zo lang blijven wonen als u wilt. Het voorkeursrecht verplicht u niet om uw woning te verkopen. Maar als u wilt verkopen, dan moet u de woning eerst aan de gemeente aanbieden.
FAQ
-
Het voorkeursrecht wordt ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Daarnaast ontvangt u van de gemeente een aangetekende brief met daarin informatie over wat het voorkeursrecht voor u betekent.
-
Als u uw woning wilt verkopen, moet u de gemeente hiervan op de hoogte brengen met een aangetekende brief. Hierin staat het kadastrale perceel, appartementsrecht of huisnummer vermeld. Vermeld ook duidelijk uw contactgegevens.
Stuur de aangetekende brief naar:
Gemeente Venlo
T.a.v. college van burgemeester en wethouders
Grondbedrijf en vastgoed
Postbus 3434
5902 RK VenloWoont u in de Geresstraat in Blerick en heeft u hier hulp bij nodig?
Neem dan contact op met de gemeente.- Telefoon 077 - 207 9133
- E-mail geresstraat@venlo.nl
Na ontvangst moeten burgemeester en wethouders binnen 6 weken de beslissing nemen of zij met u willen onderhandelen over de voorwaarden. Krijgt u later dan 6 weken een reactie van burgemeester en wethouders, dan mag u gedurende 3 jaren na verloop van die termijn de door u aan de gemeente aangeboden onroerende zaak aan een ander verkopen.
-
De waarde van de woning wordt bepaald door een taxatie van de marktwaarde van de woning. Deze wordt opgesteld door een onafhankelijk, beƫdigd makelaar-taxateur.
-
Nee, u bent niet verplicht uw woning te verkopen. U kunt zo lang blijven wonen als u wilt. Maar als u wilt verkopen, dan moet u de woning eerst aan de gemeente aanbieden.
-
De overdracht aan een ander dan de gemeente wordt door de notaris geweigerd.
-
De gemeente heeft de zorg voor voldoende huisvesting voor haar inwoners, een goede en veilige verkeersafwikkeling, de zorg voor industrieterreinen en winkelgebieden van haar kernen. In zijn algemeenheid: De gemeente is verantwoordelijk voor een goede inrichting van de fysieke leefomgeving en het zorg dragen voor de kwaliteit van de gehele woon-, werk- en leefomgeving.
Als de gemeente een nieuwe locatie aanwijst als bouwlocatie dan gebeurt het vaak dat een dergelijke locatie onderwerp van speculatie wordt. Op zich is dit begrijpelijk in een vrijemarkteconomie. Als echter alle onroerende zaken in handen komen van bijvoorbeeld ontwikkelaars en aannemers, dan overheerst bij de hele verdere ontwikkeling van de bouw veelal de winst van projecten.
-
Er bestaan verschillende termijnen voor de geldigheid van een voorkeursrecht. Dit is afhankelijk van het stadium waarin een gebiedsontwikkeling zich bevindt en door wie het besluit is genomen.
Het college van burgemeester en wethouders kan een voorlopig voorkeursrecht vestigen voor 3 maanden. Daarna is het aan de gemeenteraad om een besluit te nemen over een voorkeursrecht voor 3 jaar te vestigen. Nemen ze dit besluit?
Er zijn verschillende mogelijkheden voor de gemeenteraad om daarna een opvolgend voorkeursrecht vast te stellen. In totaal kan een perceel ruim 16 jaar met een voorkeursrecht worden belast.
-
De gemeente koopt woningen aan die onderdeel zijn van een toekomstige herontwikkeling of waar een verbeteringsaanpak voor geldt. Totdat de werkzaamheden daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd, worden de aangekochte woningen tijdelijk verhuurd volgens de regels van de Leegstandswet.
De gemeente gaat er van uit dat de woning in redelijke goede staat verkeert. Als de kwaliteit van de woning echter onvoldoende is om nog te verhuren, maakt de gemeente afspraken met leegstandbeheerders.
Ik ben huurder
Als u een huurcontract voor onbepaalde tijd heeft, kan dit alleen met instemming van de huurder worden beƫindigd.
Het is mogelijk dat de eigenaar u benadert met het voorstel om het contract te beƫindigen. Als u zich kunt beroepen op huurbescherming, maar u vrijwillig medewerking verleent, dan is het wel gebruikelijk dat de verhuurder daar een vergoeding voor betaalt.
De gemeente vraagt de verhuurder altijd om een verklaring waaruit blijkt dat de huur op vrijwillige basis is of wordt beƫindigd, dit tenzij de huur automatisch eindigt.
Komt uw verhuurder er niet (of niet tijdig) met u uit dan gaan wij met u in gesprek over het vervolg. De gemeente benadert nooit direct huurders zonder daar eerst de eigenaar daarover te spreken. Wij zullen dus eerst met de verhuurder in gesprek gaan.
FAQ huurder
-
U kunt zo lang blijven wonen als u wilt. Het voorkeursrecht verplicht u niet om uw huurovereenkomst te beƫindigen.
Gaat uw verhuurder het pand verkopen? Uw verhuurder verkoopt de woning dan in verhuurde staat aan de gemeente en u wordt huurder van de gemeente.
-
Uitgaande van een regulier huurcontract zonder einddatum geldt dat de huisbaas alleen op basis van de in de wet vastgelegde gronden uw huur mag opzeggen. Een voorgenomen verkoop (aan de gemeente) is geen grond om de huur op te zeggen.
In het geval dat sprake is van een huurcontract voor een bepaalde tijd gelden andere regels en kan de huisbaas mogelijk wel de huur opzeggen. Bij twijfel adviseren wij u advies te vragen bij bijvoorbeeld de woonbond of de rechtswinkel. Zie ook de website van de Rijksoverheid
Het huurcontract om andere redenen beƫindigen kan, maar alleen na goed overleg met de huurder over eventuele vergoedingen en/of een andere woning. De huurder moet dan instemmen met de beƫindiging en de geboden vergoeding.
Contact
Woont u in de Geresstraat in Blerick en heeft u vragen over het voorkeursrecht? Neem dan contact op met de gemeente.
- Telefoon 077 - 207 9133
- E-mail geresstraat@venlo.nl