Principeverzoek omgevingsvergunning
Algemeen
Voordat u een aanvraag voor een omgevingsvergunning gaat doen, kunt u uw plan laten toetsen via een principeverzoek. De gemeente kijkt dan of uw plan mogelijk is, past binnen beleid en regels en of uw vergunningaanvraag kansrijk kan zijn. Het principeverzoek is vooral bedoeld voor complexe of grote (bouw)plannen, of voor het splitsen van een woning of perceel, kamerverhuur of de bouw van een woning.
Wat u vooraf moet weten
- De gemeente beoordeelt op de belangrijkste punten of uw plan kans van slagen heeft. Afhankelijk van uw plan kan de gemeente besluiten uw plan te behandelen aan een omgevingstafel. In dat geval krijgt u een vaste contactpersoon, die met u bespreekt hoe dit in zijn werk gaat.
- Bij een principeverzoek kijkt uw contactpersoon onder andere of het plan past binnen het (tijdelijke) omgevingsplan en andere (welstands)eisen.
- Uw aannemer, architect of kwaliteitsborger kan u adviseren over het in te dienen principeverzoek.
- U hoeft meestal geen onderzoeksrapporten aan te leveren voor bijvoorbeeld bodem, geluid, flora en fauna, archeologie of water.
- U ontvangt bericht dat we uw aanvraag hebben ontvangen. Hierin staan de contactgegevens van uw casemanager.
Na resultaat principeverzoek
- Is de uitkomst van het principeverzoek negatief? U krijgt van ons dan een bericht en geven daarbij indien mogelijk ook aan op welke punten u uw plan kunt aanpassen om wél te voldoen aan de voorwaarden voor een omgevingsvergunning.
- Let op: een positieve uitslag van het principeverzoek is géén garantie dat u een omgevingsvergunning krijgt.
- U kunt geen bezwaar maken tegen de uitkomst van het principeverzoek.
- Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, toetst de gemeente uw plan opnieuw op basis van alle informatie. De beoordeling door de gemeente is mogelijk anders dan de uitkomst van het principeverzoek. U kunt dan bezwaar maken tegen het weigeren van de omgevingsvergunning. U betaalt leges voor de aanvraag van een omgevingsvergunning.
Kosten
Met het principeverzoek zijn kosten gemoeid. De beoordeling kost € 540,-
Als uit uw aanvraag blijkt dat behandeling via de intake- en omgevingstafel gewenst is, dan kost een omgevingstafel € 810,-
Lees meer informatie over de kosten in de legesverordening (zie tarieventabel).